Savitri Devi

Savitri Devi (1905–1982) hette ursprungligen Maximine Julia Portaz och föddes i Lyons, Frankrike den 30 september 1905. Hon var av engelsk, grekisk och italiensk härkomst och beskrev sin egen nationalitet som “Indoeuropeisk.” Hon tog masterexamen i både filosofi och kemi, och erhöll en doktorsgrad i filosofi från University of Lyons.

Servitor Devi definierade sig själv politiskt som nationalsocialist redan 1929 i samband med en resa till Palestina och 1935 reste hon till Indien för att lära sig mer om hinduismen så som en kvarleva av Indoeuropeisk hednisk tro. Hon bosatte sig slutligen i Calcutta och arbetade för den hinduistiska nationalistiska rörelsen där, gifte sig med förläggaren Asit Krishna Mukherji som gav ut litteratur till stöd för axelmakterna, och spionerade för Japan under andra världskriget.

Efter andra världskriget engagerade sig Devi främst med att skriva om nationalsocialism och frågan om djurskydd låg henne varmt om hjärtat.

Savitri Devi påverkade ledande personer inom den efterkrigstida nationalsocialismen så som exempelvis George Lincoln Rockwell, Colin Jordan, William Pierce, och Miguel Serrano. Savitri Devi dog 77 år gammal i England den 22 oktober 1982.